Ανάλυση διαφορετικών μοντέλων αναμενόμενων γκολ

Η διαθεσιμότητα των αθλητικών δεδομένων τα τελευταία χρόνια έχει μεγαλώσει ραγδαία και για μετρήσεις όπως τα γκολ που αναμένουμε να μπουν σε έναν αγώνα έχουμε πλέον στη διάθεσή μας στοιχεία όπως η κατοχή της μπάλας, τα σουτ στο τέρμα και τον αριθμό των φάουλ. Υπάρχουν αναρίθμητες προσεγγίσεις όσον αφορά την πρόγνωση των προσδοκώμενων γκολ. Θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε κάποια διαφορετικά μοντέλα για την πρόγνωση των γκολ.

Σκοπός του ποδοσφαίρου είναι να σκοράρει η κάθε ομάδα χωρίς να δεχτεί γκολ. Ακούγεται απλό αλλά λόγω φαινομένων όπως η τύχη, τα αποτελέσματα πολλές φορές δεν μπορούν να προβλεφθούν εύκολα είτε ακόμη δεν θεωρούνται και «δίκαια».

Γι’ αυτό η ανάλυση των δεδομένων και μετρήσεις όπως τα αναμενόμενα γκολ είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στο στοίχημα – μπορούμε να αναλύσουμε τις αποδόσεις από μια πιο αναλυτική θέση και να δώσουμε ουσία σε ισχυρισμούς όπως «ήταν άτυχοι που δεν κέρδισαν».

Τα αναμενόμενα γκολ (xG) είναι μια μορφή ανάλυσης δεδομένων που χρησιμοποιούν οι ομάδες και οι παίκτες του στοιχήματος. Τα στατιστικά υπάρχουν διαθέσιμα στο διαδίκτυο, ωστόσο δεν είναι πάντα τα ίδια, καθώς προκύπτουν μέσω υπολογισμού από διαφορετικά προγνωστικά μοντέλα.

Τα μοντέλα αυτά κυμαίνονται από πολύ απλά έως πολύ σύνθετα. Ποιοι είναι λοιπόν οι μηχανισμοί τους και πόσο διαφορετικά είναι τελικά όσον αφορά τα αποτελέσματά τους;

 

Χρησιμοποιώντας βασικά δεδομένα για τελικές προσπάθειες

Πριν λίγο καιρό αναφερθήκαμε σε ένα μοντέλο πρόγνωσης των γκολ, το οποίο είναι αρκετά απλό. Λόγω του γεγονότος πως τα σουτ αποτελούν την πηγή των γκολ, τα δεδομένα που αφορούν τα σουτ είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Υπάρχουν αναρίθμητα γεγονότα σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα γκολ ωστόσο όταν προσπαθούμε να προβλέψουμε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, τα σουτ είναι χωρίς αμφιβολία πολύ σημαντικά.

Πρόκειται για μια απλή προσέγγιση που χρησιμοποιεί τις λεγόμενες «μεγάλες ευκαιρίες» – καταστάσεις στις οποίες κάποιος παίκτης θα αναμέναμε φυσιολογικά να σκοράρει – καθώς και σουτ εντός και εκτός περιοχής.

Παρατηρώντας τα στατιστικά των προηγούμενων 5 σεζόν στην αγγλική Premier League διαπιστώνουμε πως οι μεγάλες ευκαιρίες έχουν αξία xG 0,387 (38,7% πιθανότητα για σκοράρισμα), οι τελικές προσπάθειες εντός περιοχής 0,07 και οι τελικές προσπάθειες εκτός περιοχής 0,036.

 

Λεπτομερής ανάλυση των δεδομένων των τελικών προσπαθειών

Οι διάφορες γωνίες στις οποίες πραγματοποιούνται οι τελικές προσπάθειες αλλά και οι αποστάσεις από το τέρμα επηρεάζουν την πιθανότητα σκοραρίσματος και μια πιο σχολαστική ανάλυση των δεδομένων αυτών μπορεί να κάνει πιο αξιόπιστο το μοντέλο των προσδοκώμενων γκολ.

Πρόκειται για μια εξέλιξη του προηγούμενου μοντέλου που εξετάζει τους δύο αυτούς παράγοντες (γωνία και απόσταση των τελικών προσπαθειών) προσαρμόζοντας προς τα πάνω ή προς τα κάτω την αξία του xG. Ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να δημιουργήσουμε ένα νοητό πλέγμα στο γήπεδο, χωρίζοντάς το σε τομείς και να τοποθετήσουμε στον χώρο την κάθε τελική προσπάθεια.

Το πλεονέκτημα αυτού του είδους του μοντέλου είναι πως διαχωρίζει την ευκολία του σκοραρίσματος ανάμεσα πχ. σε ένα ευθύ σουτ από μπροστά (αυξημένες πιθανότητες για γκολ) και σε ένα πολύ πλάγιο σουτ με μεγάλη γωνία (μικρότερες πιθανότητες  για γκολ), καθώς επίσης εξετάζει εάν η τελική αυτή προσπάθεια προήλθε από κεφαλιά (πιο δύσκολο σκοράρισμα) ή από σουτ με το πόδι (πιο εύκολο σκοράρισμα).

 

Η λειτουργία της επίθεσης

Φυσικά το ζήτημα δεν είναι μόνο από που πραγματοποιείται μια τελική προσπάθεια και ποιο μέρος του σώματος χρησιμοποιεί ο παίκτης. Η πάσα έχει σίγουρα πολύ σημαντική σημασία στην ποιότητα της ευκαιρίας. Προφανώς το συγκεκριμένο μοντέλο απαιτεί πολύ περισσότερες πληροφορίες και ανάλυση σε βάθος που πραγματοποιείται δύσκολα.

 

Η επίδραση της άμυνας στο xG

Οι τρεις προηγούμενες μέθοδοι πρόγνωσης των αναμενόμενων γκολ δίνουν μια καλή εκτίμηση όσον αφορά τον αριθμό των γκολ που περιμένουμε να σκοράρει κάποια ομάδα σε κάποιον αγώνα, ακόμη και στη διάρκεια μιας ολόκληρης σεζόν. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες μεταβλητές που συμβάλουν στις ευκαιρίες για γκολ.

Αντί απλά να προσδιορίζουν μια αξία για το xG ανάλογα με τις τελικές προσπάθειες, ορισμένα μοντέλα εξετάζουν πως ακριβώς δημιουργήθηκε η ευκαιρία και αναλύουν την τελική προσπάθεια πολύ περισσότερο. Το σκοράρισμα δεν αφορά μόνο την επίθεση της μίας ομάδας αλλά και την άμυνα της άλλης. Η αμυντική τοποθέτηση και ο περιορισμός των ευκαιριών από την αμυνόμενη ομάδα είναι εξίσου σημαντικοί παράγοντες – οι αμυντικοί μπορούν να υποχρεώσουν κάποιον παίκτη να σουτάρει διαφορετικά ή να αλλάξουν την τελευταία στιγμή τα δεδομένα της φάσης, κάνοντας την πολύ πιο δύσκολη για τον επιθετικό.

Πέρα λοιπόν από την επιθετική ανάλυση – για το πως δημιουργείται μια φάση και που πραγματοποιείται η τελική προσπάθεια – χρησιμοποιώντας την παράταξη των αμυντικών και την επίδραση που έχουν στην ποιότητα της τελικής φάσης, προσθέτουμε μεγαλύτερο βάθος στην ανάλυση και στην εκτίμησή μας στο μοντέλο μας. Αυτό σημαίνει πως η καταγραφή και αξιολόγηση της θέσης του τερματοφύλακα και των αμυντικών σε σχέση με το που πραγματοποιείται η φάση μπορεί να δημιουργήσει πιο ακριβείς εκτιμήσεις για τα αναμενόμενα γκολ.

 

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.
Σεπτέμβριος 5, 2017 by : posted in Θεωρία / Στρατηγική Χωρίς σχόλια

Comments are closed.