Έχει επίδραση το μέγεθος του γηπέδου στους αγώνες του στοιχήματος;

Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα όπου αναρίθμητοι παράγοντες παίζουν ρόλο στην έκβαση του τελικού σκορ. Για να πετύχετε στοιχηματικά θα πρέπει να εξετάσετε κάθε παράγοντα, όσο απίθανος και αν ακούγετε. Ας δούμε αυτή τη φορά κατά πόσο έχουν επίδραση οι διαστάσεις του γηπέδου στο τελικό αποτέλεσμα.

Για κάποιους όλα τα γήπεδα δείχνουν να είναι ίδια. Ωστόσο, τόσο το μήκος όσο και το πλάτος ενός γηπέδου μπορούν να διαφέρουν και η κάθε ομάδα έχει μια σχετική ελευθερία ως προς αυτό. Για παράδειγμα, στο αγγλικό πρωτάθλημα της Premier League, οι διαστάσεις των γηπέδων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 45 μέτρα σε πλάτος και τουλάχιστον 90 μέτρα σε μήκος, ενώ οι μέγιστες επιτρεπτές διαστάσεις είναι 90 x 120 μέτρα αντίστοιχα.

Οι κανόνες αναφέρουν πως η προτιμητέα διάσταση είναι 68m x 105m αλλά οι ομάδες μπορούν να πάρουν άδεια ώστε να τροποποιηθούν οι διαστάσεις αυτές εάν συντρέχει λόγος που αφορά την κατασκευή του γηπέδου. Ως εκ τούτου, η Στόουκ Σίτι έχει το μικρότερο γήπεδο στην Premier League με διαστάσεις 66m x 100m και αρκετές ομάδες έχουν τις μεγαλύτερες διαστάσεις που είναι 68m x 105m. Στα μικρά γήπεδα συγκαταλέγουμε επίσης την Κρίσταλ Πάλας (67m x 100m), Έβερτον (68m x 100m) και Λίβερπουλ (68m x 101m). Στα μεγάλα γήπεδα συγκαταλέγονται εκείνα των Τότεναμ, Άρσεναλ, Μπέρνλι, Λέστερ, Γουότφορντ, Μάντσεστερ Σίτι και Γουέστ Χαμ.

Γιατί οι ομάδες προτιμούν διαφορετικά μεγέθη γηπέδων;

Ο λόγος είναι πως η επιλογή αυτή έχει αντίκτυπο στην τακτική. Μια ομάδα που επιδιώκει να υποχρεώσει τους αντιπάλους να παίξουν στο κέντρο και να περιορίσει τους ανοιχτούς χώρους προτιμά ένα μικρότερο γήπεδο, ενώ ομάδες που χρησιμοποιούν πολύ την πάσα και επιτίθενται πολύ από τα άκρα, χρησιμοποιούν καλύτερα τα μεγαλύτερα γήπεδα.

Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσουμε την απόδοση των ομάδων που προτιμούν τα μικρά γήπεδα και το αντίστροφο είναι να συγκρίνουμε τους ανανεωμένους βαθμούς στο πρωτάθλημα με εκείνους που πήραν τελικά.

Ο υπολογισμός των αναμενόμενων βαθμών είναι:

(Πιθανότητα νίκης x 3) + (Πιθανότητα ισοπαλίας x 1)

Μικρά vs. Μεγάλα γήπεδα

Team Αναμενόμενοι βαθμοί Πραγματικοί βαθμοί Διαφορά
Στόουκ 4,96 5 0,04
Κρίσταλ Πάλας 5,8 1 -4,8
Έβερτον 7,16 5 -2,16
Λίβερπουλ 10,52 10 -0,52
Τότεναμ 10,12 11 0,88
38,56 32 -6,56

Μεγάλα vs. Μικρά γήπεδα

Team Αναμενόμενοι βαθμοί Πραγματικοί Βαθμοί Διαφορά
Άρσεναλ 7,53 3 -4,53
Μπέρνλι 2,88 3 0,12
Λέστερ 4,89 3 -1,89
Γουότφορντ 3,07 0 -3,07
Μάντσεστερ Σίτι 8,77 6 -2,77
Γουέστ Χαμ 4,15 5 0,85
31,29 20 -11,29

Τα παραπάνω δεδομένα δεν προέρχονται από μεγάλο δείγμα, για να μας δείχνουν σίγουρα πως υπάρχει κάποια σημαντική διαφορά. Ωστόσο αξίζει περετάιρω ανάλυση των δεδομένων.

 

Τί μας διδάσκουν οι διαστάσεις ενός γηπέδου;

Καταρχάς, το γεγονός πως οι ομάδες μπορούν να προσδιορίσουν οι ίδιες το μέγεθος του γηπέδου τους είναι σημαντικό – διαφορετικά δεν θα διάλεγαν είτε μικρότερη, είτε μεγαλύτερη διάσταση από την προτεινόμενη. Τα στοιχεία δείχνουν πως πρόκειται για έναν παράγοντα που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους οι παίκτες του στοιχήματος. Σε βασικό επίπεδο, τα μικρότερα γήπεδα βοηθούν τις ομάδες με αμυντική τακτική, που μένουν πίσω και δέχονται πίεση, ενώ τα μεγάλα γήπεδα βοηθούν τις επιθετικές ομάδες με πολλές πάσες που ζητούν ανοιχτούς χώρους.

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.
Αύγουστος 19, 2017 by : posted in Θεωρία / Στρατηγική Χωρίς σχόλια

Comments are closed.